Основни компоненти на частния бункер

Идеята за частен бункер е донякъде екстравагантна, но не и безсмислена или невъзможна. По света има стотици хиляди бункери и по-голямата част от тях част от тях са частни. Запознах се с човек, който е построил три къщи и във всяка от тях е имал подземен бункер. Сигурността на семейството му винаги е била част от строителната концепция. Успяват да си я позволят по-богатите хора или тези, които имат техническите познания и малко капитал, за да си го изградят сами.

Бункерът може да ви предпази при бомбардировка, недиректен ядрен удар, радиация, размирици, война, пандемия и т.н. Повечето държавни бункери са изградени с идеята обитателите да престоят под земята само няколко часа или в рамките на от един до три дена. При тях удобствата са сведени до минимум и предлагат само временна физическа защита от външни влияния.

Частните бункери разполагат с удобства като на апартамент или къща. Може да имате спални, кухня, склад за продукти, фитнес, спа, кино салон и други екстри. Всичко зависи от бюджета на собственика и нивото на експертиза на фирмите, изграждащи съоръжението.

Абстрахирайки се от жилищната площ, която може да варира, всеки бункер трябва да има определени задължителни елементи. Като за начало е необходимо да се намира под земята, да има централен и авариен изход, които да са добре замаскирани. И двата входа трябва да разполагат със специални врати, които да издържат на взривове, взлом, химическо и радиационно замърсяване.

Токът в бункера може да идва от централната мрежа, но когато тя падне, токът трябва да идва от външни източници – фотоволтаични панели, инсталирани на покрива на основната къща, вятърен генератор и дизелов генератор в бункера. Ако няма генератор, трябва да се инсталира батерия, която е доста скъпа, която да се зарежда през деня от фотоволтаиците и да отдава енергия през нощта, когато няма слънце. Недостатък е, че при ядрен взрив ударната вълна може да отнесе външните елементи или те да бъдат повредени или откраднати от мародери.

За дизеловия генератор трябва да се създаде защитено хранилище резервоар за дизелово гориво, както и да се шумоизолира, а изгорелите газове да се отведат чрез система от тръби навън, за да не се задушат обитателите. Изгражда се и система за пречистване на въздуха, която засмуква кислорода в единия край, минава през система от филтри и вкарва отвън само пречистен свеж въздух, а от другата страна на бункера се прави системата за отвеждане на отработения газ навън.

Трябва да се изгради резервоар за вода, която да се използва за къпане, готвене и пиене. Това може да бъде много голям вкопан резервоар или по-малък, който да се пълни с водна помпа от подводните води. При по-добър бюджет е препоръчително да се сложи система за пречистване на водата с обратна осмоза и UV пречистване на патогенни бактерии, паразити и микроорганизми.

Важно е и отвеждането на отходните води. Много хора не си дават сметка, че отвеждането на отходните води в септична яма всъщност замърсява подпочвените води, които после ще се ползват за пиене. За това е добре да се монтира и специална пречиствателна станция, която работи с безвредни микроорганизми, които разграждат и изяждат мръсотията.

Тъй като е под земята, се предполага, че в бункера температурата ще е относително постоянна, но все пак човешките същества излъчват топлина, а температурите навън, може да се окажат екстремно високи (при термобаричен или ядрен взрив) или екстремно ниски (при ядрена зима). За това трябва да се помисли за някакъв вид климатизация. За мен най-подходяща е подземна серпентина, в затворен цикъл, която загрява или охлажда водата до температурата на земята на определена дълбочина. Ако температурата на водата се изчисли да бъде 20 градуса и тя влезе в едно подово отопление, в бункера винаги ще имате постоянна стайна температура. Ако е по-горещо, системата ще охлажда, а ако е студено, ще затопля.

Системите за защита трябва да включват противовзривни клапани, които да предпазват бункера от резки промени в налягането на външния въздух, и някакъв вариант за защита на входа. Това може да е възможност през миниотвор да се прострелва пространството пред вратата или химически вещества, които да правят стоенето пред входа непоносимо или опасно за живота на атакуващия.

В бункера трябва да имате складове за хранителни продукти, оръжие и костюми за химическа и радиационна защита. Когато сте вътре, трябва да имате информация какво се случва навън. Вариант е предварителното разполагане на камери, покриващи целия имот и входа на бункера, датчици за радиация и химическа опасност, чистота на въздуха, температура и т.н.

Освен това ще ви трябва любителско или професионално радио, с което може да слушате за информация и инструкции, както и да разговаряте с други оцелели. Може да помислите и за сателитен интернет.

Ако се наложи да постоите по-дълго, ще ви трябва място за упражнения или фитнес, за да не атрофирате. Освен това един сървър с музика и филми ще помогне времето да минава по-приятно и по-бързо.

В голям ядрен конфликт между САЩ и Русия ще бъдат изстреляни всичките им налични ядрени ракети, които са на бойно дежурство. Изчислено е, че количеството радиационен прах, което ще се вдигне във въздуха, ще остане там около 10 години, затъмнявайки слънцето и предизвиквайки на земята ядрена зима. Това е много по-различно от това да останете под земята само няколко дена или до 3 месеца.

За да не ви свършат запасите, може да помислите за вариант за създаването на вътрешна градина на етажи със специални лампи. Да имате собствена градина, има много ползи. Освен че ще се радвате на естествена зеленина, ще има с какво да се занимавате и ще ядете пресни зеленчуци. В градината ще може да отглеждате марули, краставици, чушки, домати, тиквички, дини и различни видове билки, като босилек, риган, мащерка и много други.

Имайте предвид, че подземното строителство е много по-скъпо и може да очаквате шестцифрени суми за базов модел и седем- или осемцифрени суми за по-голям обект или комплекс. Цената се влияе не само от размера на укритието, но и от вида на животоподдържащите системи и броя на опасностите, от които да сте защитени. Също така може да се инсталира и система от типа „умен дом“, която да се грижи за контрола на всички системи, наблюдението, контрола на достъп и т.н., което може да правите отдалечено от компютър или през телефона си.

Наша фирма партньор разполага с всички технологии за пълно поддържане на живота под земя, както и има възможност да изпълни изцяло проект за бункер, при влагане на технологии, системи и материали от военен клас. За повече информация се свържете с нас на bunker@oceliavane.com