Транспортни средства за лична и групова евакуация

Когато започва война ще бъдете изправени пред два избора: да останете в населеното място в което сте, да подготвите укритие и да се запасите за дълго или да напуснете и да отидете възможно най-далече от зоната на съприкосновение. Моят съвет към вас е: „Ако можете – напуснете опасната зона“. Нито една ценност не си заслужава живота ви, нито къщата, нито вещите, а дори и да останете –  нямате никаква гаранция, че ще ги опазите.

Най-добрия начин да оцелеете по време на война, е изобщо да не участвате в нея.  В ситуация на „заплашителен период“, най-доброто нещо, което може да направите е да изтеглите всичките си пари, да ги обърнете в злато или някоя твърда валута, да си вземете дълъг отпуск и да заминете на почивка, заедно със семейството си, в някоя държава, която няма да бъде въвлечена веднага или никога в преки военни действия.

Ако сте пропуснали този момент и в държавата вече се водят военни действия, най-опасно е оставането в зоните на съприкосновение. Ако населеното място в което се намирате е обект на нападение или в близост до него се водят боеве, изтеглете се максимално надалече в обратната посока. Това разбира се, не е препоръчително да става пеша, макар че би била последната опция.

Ето и част от транспортните средства с които може да напуснете града бързо, безопасно или да носите повече багаж:

Личен автомобил

Първото и най-важно нещо е автомобилът ви да е винаги в изправност и да можете да разчитате на него, че когато се наложи ще запали веднага и че няма да ви изостави по средата на пътя или в най-неподходящият момент. Вторият момент е горивото. Във времена на напрежение трябва винаги да държите резервоара на автомобила си пълен догоре, старайте се всяка вечер, преди да се приберете, да минавате през бензиностанцията и да допълвате резервоара до максимума му. В момента, в който нещо се случи, няма да имате време да се редите на километрични опашки на бензиностанциите и да чакате с часове.

В багажника дръжте голяма пластмасова кутия с капак, пълна с хранителни запаси, 10 литрова туба с минерална вода, одеяла, резервен комплект с дрехи, допълнителни тубички с гориво и моторно масло, палатка, спални чували, лопата и т.н. Това са по-тежките неща от които вероятно ще имате нужда и които не може да носите в спасителната си раница.

Ако се случи нещо, просто трябва да вземете раницата си за евакуация и семейството и дори по пижами да може да се натоварите в автомобила и да тръгнете. След това ще облечете резервните дрехи и ако сте оборудвали добре раницата си, трябва да сте готови за автономно съществуване до две седмици. А това е достатъчно време, за да стигнете до където предвижда планът ви за евакуация.

По възможност карайте към най-близката граница или към предварително подготвеното убежище. Ако пътувате с кола след ядрен взрив, насочете се в посока обратна или перпендикулярна на вятъра. Херметизирайте, доколкото е възможно, процепите, изключете подаването на въздух отвън и се отдалечете от района възможно най-бързо.

Мотор

Моторът дава предимство чрез това, че може да се промушвате между колите в задръстването и все пак ще успеете да се измъкнете от града и по-голяма скорост на придвижване след това.

Рисковете при него са не малко – от сблъсък с автомобил, в който мотористът може да пострада сериозно, през озверели и уплашени хора, които да се опитат да отнемат мотора, за да се спасят те, до никаква защита при падане на радиоактивен прах и пепел. Моторът е чудесно решение за сам човек с раница. Ако сте семейството с деца моторът не е опция за придвижване на четири човека в аварийна ситуация.

АТВ

АТВ-то също е добър вариант, като за разлика от мотора с него може да се движите в страни от пътя, което ще намали сериозно риска от опити да ви бъде отнето превозното средство от други изплашени хора. То ще ви даде и възможността да се движите по полетата, където вероятността да се натъкнете на КПП-та и войници, е по-малка.

Влак

Може би най-сигурният транспорт. Едно от превозните средства, което няма да бъде спряно. Опасността при този вид транспорт идва от ударите по транспортните точки, каквито са гарите и автогарите, и по железопътната инфраструктура. Имайте предвид, че тежкото въоръжение, танкове и други бронирани машини, най-често се придвижват с железопътен транспорт. За това, железопътната инфраструктура се явява легитимна военна цел. Често, за да се предотвратят или затруднят доставките на муниции и военна техника, биват взривявани железопътни мостове и елементи от инфраструктурата. 

Автобус

При осигуряване на зелени коридори за евакуация властите може да започнат да извозват цивилни с автобуси, в безопасна посока. С голяма вероятност на автобусите ще бъдат качвани предимно или само възрастни хора, жени и деца. При очаквана мобилизация, ако сте мъж не само че може да не ви позволят да се качите в автобус, а дори може да бъдете мобилизирани веднага.

Един добър вариант би бил мъжете да оставят жената и децата в близост до гарата, при обявен зелен коридор за евакуация, за да могат те да излязат от града безопасно. А те да излязат самостоятелно пеша, с мотор, АТВ или личен автомобил, ако това е възможно. Във всеки случай, преходът през гори, поля, реки и планина би бил значително по-лесен, ако не трябва да бъдат носени на ръце децата и да трябва да се грижите за тях. Нека по-голямата част от семейството да се спаси, а после да се съберат всички.

В книгата „Пълно ръководство за оцеляване по време на война“, ще намерите още 4 хитри транспортни средства и идеи, с които да можете безопасно да напуснете града. Някои от тях са изключително полезни, тъй като не изискват гориво, което ще е дефицитно в такива моменти.

Познаването на всички възможни опции ще ви помогне да планирате правилно пътя си за излизане от града в случай, че той бъде блокиран от нападателите или от военните. В книгата ще намерите над 3000 практични съвета за всеки аспект от войната, всеки от които има потенциала да съхрани здравето и живота на вас и вашите близки.