Съвети при персонално участие във военни действия

При нападение и военни действия на собствена територия първоначално ще реагира професионалната армия. В зависимост от ситуацията и мащаба на атаката държавата може и най-вероятно ще прибегне до частична или пълна мобилизация за попълване на боекомплекта.

На мобилизация подлежат всички мъже от 18 до 60-годишна възраст, чието здравословно състояние позволява причисляването им към въоръжените сили по време на конфликт. Първо ще бъдат извикани т.н. „резервисти“. Войници и офицери, минали военна служба и с някаква степен на предварителна подготовка и съответна военно-отчетна специалност.

След това лицата, взели решение да се включат като доброволци, ще бъдат зачислени към съответните им формирования. Накрая и всички останали, чието социално положение или професия не ги причисляват към групата на „защитените лица“ съгласно Женевските и Хагските конвенции.

Повечето мъже ще попаднат в категорията на тези, които са задължени да изпълнят военната си повинност. Ако вие сте от тях, получите повиквателна и ви мобилизират, най-доброто, което може да направите, е да приемете ситуацията, в която се намирате, и да се постараете да се завърнете живи.

Войната не е толкова страшна, колкото изглежда. Никоя държава няма да ви облече униформа и да ви даде автомат в ръцете и просто да ви изпрати на фронта. Това би била непростима загуба на човешки ресурс. Първо ще бъдете изпратени за определен период от време в подготвителни центрове, където ще получите първоначална бойна подготовка, ще ви научат да стреляте с автомат и други оръжия, докато съблюдавате определени условия за безопасност. Ще се научите да работите в координация с подразделението си и да следвате заповедите на висшестоящите.

Това, което няма да научите в подготвителните центрове, ще го научите от бойните си другари, които имат повече опит на бойното поле. Техните съвети значително ще повишат шансовете ви да останете живи.
Тук ще публикуваме само някои от съветите, които може да намерите в специалния раздел на книгата „Пълно ръководство за оцеляване по време на война“ за мобилизирани участници във военни действия. Всички съвети може да прочетете в самата книга.

Откажете цигарите. Знам, че постоянната опасност е огромен стрес и може и много да ви се иска да запалите една цигара и да отпуснете нервите, но на бойното поле цигарите могат наистина да ви убият. През нощта тлеенето на огънчето на цигара се вижда на 400 метра, а през деня белият дим от цигарата се забелязва от десетки метри. Той може да издаде позицията ви и да ви превърне в мишена.

не пушете на война

При презареждане или смяна на пълнителя не гледайте в пълнителя и патроните, а се оглеждайте наоколо. Постоянно контролирайте ситуацията. Не изхвърляйте празен или счупен пълнител. Освен за части, пълнителите, поставени отпред на бронежилетката, макар и празни, допълнително ще повишат защитата ви.

Нека първите три патрона, които ще сложите във всеки пълнител, да са трасиращи. Те ще бъдат изстреляни последни и така винаги ще знаете, когато ви свършват патроните, и няма да има изненади в боя. Когато видите първите два да излитат, оставете третия в патронника и сменете пълнителя. Това значително ще повиши бързината на презареждане и ще можете да продължите да стреляте веднага.

Ако сте забелязали враг, преди той да ви е забелязал, не скачайте рязко настрани. Периферното зрение на неприятеля ще ви хване мигновено. Бавно и внимателно приседнете и спокойно заемете позиция. Това ви действие би могло да бъде забелязано значително по-трудно.

Ако в близост започне стрелба, не бързайте и вие да стреляте. Заемете укритие и наблюдавайте къде са вражеските позиции. Ако откриете огън веднага, самите вие разкривате позицията си и веднага ставате цел за вражеския огън. Стреляйте само тогава, когато виждате противника или огъня от неговата цев. Ако ви обстрелват, не се бойте да дадете ответен огън, но само по цел, а не нахалост. За да не ви е скучно, научете се да броите изстреляните патрони – и вашите, и на противника.

Старайте се да не напускате никакви позиции без прикритие от страна на другарите ви. Бъдете внимателни, когато минавате пред прозорците на първите етажи. Дръжте си главата под нивото на перваза на прозореца.

В бойна обстановка винаги е нужен партньор. Дори и това да не го нареди командирът, разпределете се по двойки сами. Следете се един друг и си помагайте, а всяка бойна двойка следи и помага на своето подразделение. Помагайте си с поддържащ огън, патрони, мотивация, шеги. Вие сте двама, но на бойното поле сте едно цяло.

След стрелба винаги сменяйте позицията, в противен случай рискувате да станете мишена. Три-четири изстрела и сменяте позицията с няколко метра, в която и да е посока. Най-добре не притичвайте, а по-добре пропълзете. През това време партньорът ви ще ви прикрива, а после вие него.

Пишкането става на колене, не трябва да показвате на противника, че едната ви ръка е заета, а вие сте неподвижна мишена. До тоалетна се ходи само по двойки. Единият се оправя, докато вторият го прикрива и контролира обстановката. Ако с вас няма други хора – стискайте.

Когато сте в сграда, може да станете цел на противника както отвътре, така и отвън. Не стойте до прозорците. Ако се налага да стреляте от жилище към улицата, не заставайте на прозореца. Така ще се издадете. Боецът винаги трябва да търси позиция, която отговаря на нуждите му, предлага маскировка и широк спектър за стрелба. Махнете стъклата от прозорците. Оставете само завесите, ако има такива, и стреляйте от вътрешността на стаята, докато сте се прикрили зад маса, на която сте подредили чували с пясък, или пък стъпете върху табуретка в дъното на стаята, докато гърбът ви е опрян в стената.

Когато влизате в празна стая, бъдете внимателни. Следете за капани. Никога не пипайте оставени предмети, не включвайте светлините или електроуреди. Не отваряйте шкафове или хладилника, дори и да сте много гладни. Всичко може да бъде минирано. Разтяжки, могат да бъдат разположени на различни места – по стълби, на врати и под различни предмети. Ако ги забележите, не обезвреждайте капаните сами. Обозначете мястото с червен плат и оставете обезопасяването на сапьорите.

Когато влизате в стая, най-опасното място, на което може да сте, е на вратата. Първо всеки враг ще е насочил оръжието натам и ще чака да се появите. Второ, в самата рамка, нямате възможност за отскок в страни, имате само назад и напред, като тези посоки може да не гарантират излизането ви от линията на стрелба на противника.

Когато проверявате помещения, не подавайте първо дулото на оръжието си в стаята. Първо, издавате се, че има някой на вратата, и противникът ще е подготвен за влизането ви. Второ, ако се намира близо до вратата, врагът може да хване дулото на автомата ви, да ви дръпне в стаята и да ви застреля, да го дръпне и да ви отнеме оръжието, или просто да повдигне дулото в безопасна за него посока, докато той стреля отдолу по вас.

Ако прочиствате сграда, в стаята влизайте по двойки – първо гранатата, а после и вие. Нея трябва да я изтъркаляте по пода и в никакъв случай не я хвърляйте. Добра идея да я задържите в ръка 1 – 2 секунди преди да я плъзнете в стаята, за да не я получите обратно. Ако сте пред вратата на стая, в която има някого, придържайте с ръка дръжката, за да не се отвори и да се окажете вие с граната в коридора.

В книгата „Пълно ръководство за оцеляване по време на война“ има стотици съвети, ако сте мъж и бъдете мобилизирани да участвате във военните действия. Всеки един от тях е полезен и повишава шансовете ви, да се върнете от войната жив. Освен това има хиляди съвети за цивилните граждани, независимо дали са мъже или жени и на каква възраст, с какво да се подготвят и какво да правят, за да преминат през това изпитание най-леко.

Книгата може да поръчате от тук:

Виж също

Разказ на оцелял от войната в Босна | Съвети за оцеляване във война

Разказ на оцелял цивилен от войната в Босна

“Аз съм от Босна, в продължение на година живях в град без вода, електричество, бензин, …