Русия разположи тактически ядрени оръжия в Беларус

В края на март 2023 г. бе съобщено за сключване на споразумение между Русия и Беларус, по силата на което Русия ще има възможността да разположи тактически ядрени оръжия на територията на Беларус. Това бе обявено лично от Владимир Путин и оповестено от агенция ТААС.

„От 3 април ще започнем да обучаваме екипажи, а на 1 юли ще завършим строителството на специално хранилище за тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус. Всички наши споразумения скоро ще се изпълнят“, каза тогава Путин добавяйки, че това няма да наруши споразуменията за неразпространение на ядрени оръжия.

Александър Лукашенко – президент на Беларус

Според Александър Лукашенко, страната му се съгласява на този ход „след години на натиск от страна на Съединените щати и техните съюзници, насочен към промяна на политическата и геополитическата ѝ посока“ предаде „Ройтерс“. Според него ако се наложи, ще позволи на нейна територия „да бъдат разположени и междуконтинентални ядрени ракети.“

Очакваше се тези оръжия да бъдат разположени в близост до границите на Беларус с натовските държави Литва, Латвия и Полша. те ще се съхраняват в складове и хранилища, които трябваше да бъдат изградени до 1-ви юли. Днес 26.05.2023 г. Александър Лукашенко обяви, че по силата на сключеното през март двустранно споразумение, преместването на ядрените боеприпаси вече е започнало.

Ден по-рано министрите на отбраната на Беларус и Русия подписаха споразумение, съгласно което Русия не го предоставя на Беларус, а сама ще управлява тактическите ядрени оръжия на територията на републиката. Решението дали, кога и къде ще се използват остава в ръцете на Москва.

Сергей Шойгу заяви, че разполагането на руски тактически ядрени оръжия в Беларус е провокирано от напрежение със Запада и намекна, че това са мерки за защита на съюзническата им държава.

„В условията на изключително рязка ескалация на заплахите по западните граници на Русия и Беларус беше взето решение за предприемане на контрамерки във военно-ядрената сфера“, цитира думите му Ройтерс. Той добави, че „в бъдеще могат да бъдат предприети допълнителни мерки за осигуряване на сигурността на съюзната държава и реагиране на военно-политическата обстановка“

За Европейската комисия, прехвърлянето на руско тактическо ядрено оръжие в Беларус представлява „по-нататъшна ескалация и провокация“ във войната, която ще бъде „внимателно наблюдавана от ЕС“.

Тактическите ядрени оръжия са с по-малка мощност и са предназначени за директно използване срещу летища, военни бази и на бойното поле срещу струпвания на военни части и техника. Те не само не са предвидени за унищожение на градове, но и тяхното използване срещу цивилно население е забранено съгласно международното хуманитарно право и международните споразумения за водене на война.

Ракетна система Искандер

Очакванията са в Беларус да бъдат прехвърлени ракетни системи „Искандер“, които могат да бъдат носител на тактически ядрени заряди. „Искандер“ влизат на въоръжение през 2006-та година, като балистична ракетна система на къси разстояния. Максималният ѝ полет е ограничен до 500 километра – горната граница на обсег, съгласно Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег (на английски: Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty; на руски: Договор о ликвидации ракет средней и меньшей дальности), подписан между СССР и САЩ, който урежда премахването на ракети и ракетни комплекси достигащи цели от 500 до 5500 км.

„Искандер“ използва твърдо гориво, което изисква по-малко и по-лесна поддръжка и намалява времето до изстрелване до 15 минути – 75% по-бързо в сравнение с ракетите „Скъд“. Системата може да бъде координирана от сателити, самолети, центрове за разузнаване, артилерийски разузнавачи, и дори да намира целта си по сканирани въздушни снимки, които са вкарани в компютъра ѝ. Други ключови показатели на системата са възможността ѝ да изпълнява избягващи маневри във финалната фаза на полета и да пуска „примамки“ и всичко това комбинирано със скорост от 5 маха или 5 пъти по-бързо от скоростта на звука. По този начин е почти невъзможна за прихващане.

Всичко това предизвиква основателна загриженост и съмнения в съседните на Беларус държави.

Източници:
Русия разполага ядрено оръжие в Беларус, обяви Путин
Русия започна да разполага ядрени оръжия в Беларус
Русия: Ядрените оръжия в Беларус ще бъдат разположени на границата с държавите от НАТО
Русия започна да разполага ядрени оръжия в Беларус
Москва ще управлява ядреното оръжие в Беларус
Беларус приема руски ядрени оръжия след натиск от НАТО
Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие