Подготовка на дома за война

Моят дом е моята крепост – подготовка на дома за война

Ако държавата е в състояние на война, трябва добре да прецените собствената си ситуация. Много хора първосигнално ще се качат на колите и ще тръгнат, без да знаят къде ще отидат и какво ще правят там. Още преди да са се случили подобни събития, трябва да сте обмислили добре какво бихте направили вие, какви са вариантите ви и кой ви дава най-добрите шансове да изпълните целите си. Естествено, трябва да обсъдите плана със семейството си и да направите някаква предварителна подготовка.

Някои хора ще решат да напуснат големия град и ще отидат да живеят в къща на село, която освен, че ще предложи значително по-малко-удобства, ще помогне за едно, но ще постави ред други проблеми, като защитата от мародери и справянето с липсата на лекарства и медицинска помощ.

Други смятат, че ще е най-добре да отидат на палатка, на полянка край рекичка и там ще бъдат в безопасност. Колкото и багаж да вземете – 30, 50 или 100 килограма, там където ще отидете ще се опитате да устроите бегло подобие на всичко, с което вече разполагате у дома.

Реалността е, че е въпрос на време да се сблъскат с необходимост от медицинска помощ, екстремно време, студ, глад, отпадналост и липса на храна. Оцеляването в дивата природа е точно това – оцеляване. Няма нищо общо с къмпингуването, където отивате в подходящо време, нахранени, с достатъчно провизии за точно определен период от време и т.н.

В представите на по-голямата част от хората войната и световната война е нещо като Втората Световна Война (ВСВ). Килимни бомбардировки на градовете, безразборен обстрел с ракети, битки с танкове и стрелба по жилищните сгради. Ще трябва да ги разочаровам или успокоя, че съвременната война няма нищо общо с това.

Международните правила за водене на война създадени след първата световна война и Втората световна война, налагат принципи с които този тип варварски нападения са ако не невъзможни, то поне силно редуцирани и преследвани от закона във всички съдилища по света без давност.

Женевските и Хагските конвенции и допълнителните протоколи към тях определят цивилните, не участващи в бойните действия и не заети с дела свързани с националната сигурност на страната като защитени лица. Тяхното умишлено убийство е забранено и се счита за военно престъпление, за което се търси отговорност, както от прекия извършител, така и от неговия началник, наредил това или не успял да го предотврати.

Естествено, във всяка война загиват цивилни, но те са по-скоро косвени жертви. Военните обстрелват и атакуват военни цели и стратегически обекти. За съжаление, когато в близост има цивилни, могат да пострадат и те. Никога до сега не е имало война с толкова много използване на артилерия, което прави пораженията от осколки значително повече от обичайното.

Целта на правилата е да не подлагат на излишни страдания и несгоди цивилните граждани, докато армиите воюват по между си. Това включва и забрана за атака на болници, детски заведения, жилищни сгради, елементи от критичната инфраструктура, стрелба по некомбатанти (не участващи в сраженията) и използването на авиобомби над градовете.

След като казахме това, можем да направим основателно предположение, че оставането в жилището ви в града няма да е толкова опасно, колкото си мислите. От войната в Украйна видяхме, улучени или разрушени жилищни сгради. Някои от тях са улучени случайно. Но повечето са улучени преднамерено, заради наличието на военни, военна техника, амуниции или огневи точки в тези сгради.

Международното право забранява разполагането на военна техника в междублоковите пространства, използването на училища и детски градини за спални помещения или за складове за боеприпаси и оръжие, както и разкриването на огневи точки и наличието на военни в жилищни сгради. Този тип нарушения, автоматично правят въпросните сгради легитимна военна цел, по която може да се стреля без правни последствия.

Ако до блока ви бъдат разположени танкове и гаубици – тръгнете си веднага. Ако в блока ви се настанят военни – тръгнете си веднага. Ако живеете в близост до военен обект, склад, фабрика или на последен или висок етаж – преместете се веднага при близки или приятели.

Може да се каже, че оставането на цивилни граждани в жилищни квартали, без наличието на военни обекти и инфраструктура, на ниските етажи е сравнително по-малко опасно или безопасно. За да подсигурите напълно готовността си за преживяване на война в собственото си жилище, трябва да направите малка предварителна подготовка.

В първите дни и седмици на войната ще е най-опасно. Трябва да сте сигурни, че ще имате всичко необходимо в жилището си, така че да не ви се налага да излизате за нищо навън. Това включва вода за всички обитатели за поне месец, дълготрайна храна, не изискваща съхранение в хладилник за от един до три месеца, част от храната трябва да е годна за употреба, без да се изисква готвене или термична обработка.

На следващо място са всякакви лекарства, особено живото поддържащи, ако приемате такива и за хронични болести, широкоспектърни антибиотици, болкоуспокояващи, противогрипни препарати, хапчета против температира, противовъзпалителни, кремове за травми, витамини и хранителни добавки. Също така ще трябва да се запасите с превързочни материали – бинтове, марли, лейкопласт, ластичен бинт, стерилни марли, безопасни игли. Може и да не ви потрябват, но не би било лошо да имате хирургически инструменти – скалпел, пинсети, игла и конци, инжекции и игли за тях.

На следващо място трябва да помислите за неща, които биха могли да ви бъдат необходими, ако спре водата, тока и е студено. Вкъщи трябва да имате най-малкото достатъчно топли дрехи и одеяла, чудесно би било, ако имате печка на дърва.

За осветление ще ви трябват кибрит и свещи (те може и да позатоплят въздуха, фенерчета на батерии и фенерче с манивела, туристически лампи, газова лампа, акумулатор или генератор също биха били полезни.

Ако прозорците ви са счупени, а и да не са, но да е студено, може да опънете туристическа палатка в средата на хола, където да сте на топло. Добър вариант е и върху леглото, така ще ви е меко, топло и уютно едновременно.

Винаги трябва да преценявате конкретната ситуация, защото ако в цялото населено място вие сте единствените подготвени и само във вашата къща работи генератор имате ток и сте на топло, няма да мине дълго време преди някой да реши да ви ги отнеме. За да запазите информацията, може да заковете одеяла от вътрешната страна на прозорците, така че навън да не се вижда светлината.

Одеялата в съчетание с облепване на стъклата по диагонал с широко тиксо, ще ви предпазят, ако по време на въздушно нападение, стъклата на прозорците се счупят. Така острите парчета стъкло няма да могат да се разхвърчат из стаята и да наранят някого. Одеялото може и да ви предпази от някои по-малки осколки долетели отдалеч.

Ако по време на артилерийско, въздушно, минометно, ракетно нападение сте си вкъщи, укрийте се възможно най-далеч от фасадата във вътрешни помещения, за предпочитане без прозорци. такива обикновено са банята или склад, мокро помещение. Ако имате чугунена вана останете в нея до края на гърмежите и още поне половин-един час след това.

Ако в града спре тока и с него спрат помпените станции и няма вода, един от най-големите бичове за градското население по време на война са болестите свързани със липсата или занижената хигиена. Това са стомашно-чревните и кожни заболявания. За да ги избегнете, трябва да създадете запас от необходимите санитарно хигиенни средства.

Пълният списък за подготовка на дома и най-сигурното място във вашият дом – мазето, както и различни сценарии в които може да попаднете и как да се справите с тях, ще намерите в книгата „Пълно ръководство за оцеляване по време на война“. Книгата може да поръчате на телефон 087 80 20 500 или от формата по-долу.

В книгата ще намерите още над 3000 съвета от подготовка на дома, мазето, извънградско убежище или бункер, раница за евакуация, превозни средства, планиране на измъкването. Какво да правите, ако сте мъж мобилизиран в армията или ако сте сама жена с деца, чиито мъж е мобилизиран. Как да оцелеете в престрелка, по време на минометно или артилерийско нападение и как да помогнете на пострадал, докато дойде компетентно медицинско лице.

По добре е да имате знания и готовност за събития, които може и да не се случат, отколкото когато се случат да сте сред тези, които не знаят какво да правят и нямат никакъв план и подготовка да преминат изпитанието живи.