Напускане на града и евакуация

Напускането на населеното място, в което живеете, е въпрос на личен избор или неотложна необходимост. То не е задължително и всеки трябва да прецени за себе си и спрямо конкретната обстановка, дали и защо да направи това.

Част от причините да останете в града, са: по време на война достъпът до медицински грижи ще е силно ограничен, болниците в градовете ще действат и ще оказват помощ при болест или нараняване, а намирането на лекарства ще е по-възможно; държавата ще организира отбраната на големите градове и недопускането на врага в тях; полицията не участва във войната и ще продължава да изпълнява функциите си, да пази гражданите от мародери и престъпници; в градовете има оборудвани скривалища и бомбоубежища;

Няколко от причините за напускане на града са: живеете в голям милионен град, който може да стане обект на ядрена атака; живеете в близост до военен обект или стратегически обект, който е вероятно да бъде поразен, а поради близостта си и вие да бъдете засегнати; живеете в центъра на града или на високите етажи на блок, и очаквате, че при интензивни бойни действия, обстрел с артилерия или бомбардировка жилището ви е значително по-застрашено от поражение; смятате, че в града ще настъпи глад и трябва да се изтеглите в район, където ще може да си произвеждате сами храна; имате подготвено убежище или бункер за такива ситуации; не желаете да бъдете мобилизирани в армията и искате да се скриете в гората.

Каквито и да са вашите причини, ако сте решили да напуснете големия град или държавата, трябва да направите това по възможно най-безопасния начин. Първият вариант е да направите това преди началото на събитията. Както казахме, всеки военен конфликт се предшества от период на напрежение, което трае от няколко часа до няколко месеца. Следете новините и се опитайте да разчетете ранните знаци за предстоящ военен конфликт.

Не очаквайте да ви бъде казано в прав текст. Историята показва, че в такъв момент всяко правителство лъже гражданите си. Най-опасното нещо за една държава е паниката в обществото. Тя води до изкупуване на всички хранителни запаси, лекарства, натоварване на всички системи. По време на паника рязкото снижаване на коефициента на интелигентност е както на ниво индивид, така и на цялото общество като група. В желанието си да оцелеят, големи групи от хора постъпват неадекватно, сривайки всички системи, на които държавата трябва да разчита по време на конфликт. За това, в не редки случаи може министър-председателят да направи обръщение, с което да успокои обществото, че няма никаква опасност, а на следващия ден войната вече да е започнала.

Ако усещате, че нещо ще се случи, вземете си десетдневен отпуск и отидете със семейството си на почивка на вилата, в чужбина или някое безопасно място, като планински курорт например. Ако нищо не се случи, то просто сте били на почивка.

Другият вариант е да тръгнете в момента, в който нещо се случи. Може да изчакате да чуете по новините пълната информация и всички подробности за атаката, но тогава рискувате да попаднете в задръстванията, които неминуемо ще се образуват на изходите на големите градове.

Новините може да изгледате и в някой по-малък град или село, а и в първия час журналистите ще повтарят едно и също, без да има никаква яснота или допълнителна информация. Не си заслужава да губите време, за да чуете нещо, което може да разберете в детайли, когато сте на безопасно място.

Ако взривовете започнат в 4:00 сутринта, в 4:10 трябва да сте натоварили семейството си и спасителните раници в колата и да сте тръгнали. За да се случи това, автомобилът ви трябва вече да е натоварен, в готовност и да имате раница за евакуация. Няма да имате време тепърва да събирате багаж. Ако изчакате само 30 – 40 минути, толкова много хора ще са тръгнали да се изнасят от града, че може да бъдете напълно блокирани в него. Ако се забавите с час, по-добре оставете автомобила и помислете за алтернативни изходи. Ако останете блокирани в града, може да използвате количеството гориво в резервоара като разменна монета за получаване на храна, вода, лекарства или оръжие.

Тръгването навреме с личния автомобил носи още няколко предимства. В багажника си може да държите голяма палатка за цялото ви семейство, касетка с консервирани храни в консерви и буркани, които иначе не бихте могли да носите в раницата си, спални чували и одеяла, надуваеми възглавници, лопата, гумени ботуши, сухи обувки, гумирани дъждобрани и всякакви други екстри, които са обемисти и тежат. Всичко това може да си стои в багажника и в момента, в който дойде необходимостта, да грабнете пари, документи и роднините си и да тръгнете без притеснения.

Не е лоша идея в колата да имате бял флаг, тиксо и бели листа с надписи „ДЕЦА“, които да залепите на задните странични стъкла, за да намалите шансовете да бъде стреляно по автомобила ви. Първите часове и дни са най-опасни за пътуващите с лични автомобили. Трябва отдалече войниците да ви разпознават като цивилни и да не допускат, че може да сте заплаха.

Часове след първото военно събитие военните ще поемат контрола над изходите на всички градове. Ще бъдат организирани блок постове и въведен пропускателен режим и филтрация на населението. От този момент нататък излизането от града с автомобил ще става все по-трудно, но все още не невъзможно. Мъжете между 18- и 60-годишна възраст, които са военно задължени, ще бъдат сваляни от автомобилите. Автомобили 4х4 и камиони може и вероятно ще бъдат законно конфискувани в полза на армията.

Имайте предвид, че и те няма да са подготвени за това положение и в първите часове все още няма да са изнервени и могат да проявят разбиране към съгражданите си. Ако имате необходимите връзки или комуникационни умения и вероятно нещо за размяна, което те биха могли да искат, може и да ги убедите да ви пуснат.

Ако вече има вражески войски на наша територия, трябва да внимавате в каква посока се насочвате, за да не се окаже, че вместо да бягате, се насочвате точно към врага. В случай че градът, който напускате, вече е под атака по земя и в възможно да е частично или напълно обкръжен, междуградските пътища ще са едно от много опасните места.

Обозначете автомобила си с бяло знаме, сложете надписи „Деца“ на прозорците и т.н., за да укажете, че не сте военна цел. Това няма да гарантира 100% сигурността ви, но може човешкото в нападателите да проговори и евентуално да не ви обстрелват.

Ако пропуснете да се измъкнете преди или веднага след събитията, може да се окажете хванати в капана на града. Все още имате доста алтернативни възможности. За жените и децата може да бъде организирана евакуация с влакове и автобуси. За мъжете остава само варианта пеша, като избягвате големите пътни артерии и изходи на града, които неминуемо ще бъдат блокирани от военните.

Макар влаковете да представляват сравнително сигурна алтернатива, имайте предвид, че железопътната система се явява гръбнака на транспортната инфраструктура за транспортиране на военна техника. Като такава, железопътната мрежа, гари и съоръжения, може да са обект на легитимна атака. Ако имате възможност за избор между автобус и влак – изберете автобуса. За да се извеждат от града хора с автобуси, властите трябва да са се договорили за осигуряването на зелен коридор за евакуация на цивилното население.

Имайте предвид, че ако сте мъж между 18 и 60 години, може да не бъдете допуснати на автобуса. Ако не ви връчат призовка веднага, опитайте други алтернативи. Такива могат да бъдат превозни средства като АТВ, планински бегач или кон, с които да излезете от града през поле или близка гора.

Всичко което трябва да знаете за безопасното напускане на града, ще намерите на страниците на книгата „Пълно ръководство за оцеляване по време на война“. Това включва предварителна подготовка на автомобила, видове превозни средства за евакуация, какво да имате в спасителната си раница, как да планирате измъкването си и цялото пътуване.

Книгата може да поръчате от тук или на телефон 087 80 20 500: