Как да се подготвя за оцеляване при война

Войната е всеобхватно събитие, което засяга всички граждани на участващата държава. Тя се характеризира с рязко преминаване от период на спокойно благоденствие, към период на лишения и недостиг. Държавата преминава на различен режим на работа и макар да се стреми да намали възможно най-много цивилните жертви, тя няма да може да се погрижи индивидуално за всеки по отделно, съгласно неговите нужди. В този смисъл, оцеляването на отделния индивид е приоритет и отговорност на самия индивид.

Колкото и странно да звучи, 70% от оцеляването по време на война се осъществява преди самата война да е започнала. Нещата, които ще направите преди войната, за да се подготвите, ще имат два пъти повече ефект от непосредствените ви действия във военна обстановка.

Здраве

Никоя война не обхваща едновременно цялата територия на една държава. В зависимост от това къде се намирате – в столицата, голям град, малък град или на село, може и да имате, а може и да нямате възможност за достъп до медицински грижи. За това, първото нещо, за което трябва да се погрижите, ако виждате, че на хоризонта се задават неблагоприятни събития е: здравето.

Ако имате развален зъб, веднага отидете на зъболекар. Когато започнат активни военни действия, може и да нямате такава възможност. Зъбобола освен неприятен и болезнен, може и реално да застраши живота ви, ако не бъде лекуван. Ако имате болежки или отлагате планова операция – не отлагайте повече. Трябва да сте здрави и да имате време да се възстановите преди събитията да започнат. Доброто здраве е първата предпоставка за успешно оцеляване. То ще намали и нуждата ви от специализирани медицински препарати и лекарства, които по време на война няма да се намират лесно.

Физическа подготовка

Ако не спортувате редовно, един преход от 20-30 или дори 40 километра може да се окаже много труден за вас. Излизането от блокиран град, може и да се наложи да бъде осъществено пеша и през пресечена местност. Представете си го и с раница, тежаща 20 килограма на гърба. Ако имате малки деца, положението става още по-сложно. Трябва да сте в отлична физическа форма, за да се справите със сериозни преходи. Представете си какво количество път са изминали пеша гражданите на Сирия и Афганистан, за да стигнат пеша до Германия например. Ако се наложи да пътувате пеша стотици или хиляди километри ще се справите ли?

Съвременните хора водят предимно заседнал начин на живот – в колата, в офиса, на бюрото. Не им се налага да развиват издръжливостта си, а дори и да тренират, не малко хора тренират спортове, които няма да им помогнат съществено в една такава ситуация. Опитайте са да намалите спортовете за изграждане на мускулна маса, като фитнес и добавете в тренировъчната си програма спортове, които ще развият издръжливост – джогинг, ходене, планински преходи, ориентиране, кросфит, тапаут и всякакъв вид други аеробни или високо интензивни спортове. Доказано е, че с времето мускулите свикват на пределните натоварвания, приемат ги за нормални и след това се справяте много по-лесно с всякакви интензивни натоварвания.

Бойна подготовка

Тук може да разделим нещата на два дяла – бойна подготовка с оръжие и без оръжие. Невъоръжената самоотбрана е важна, защото не е сигурно, че в ситуацията, в която може да изпаднете ще имате оръжие. Внимателно подберете бойният спорт, на който ще се запишете. Бойни изкуства като Айкидо и Капуейра няма да са ви толкова полезни, колкото други военни или бойно приложни спортове като: Крав мага, Специализиран ръкопашен бой, бойно самбо, борба, кик-бокс или ММА.

Преди всяка тренировка отделяйте необходимото време да загреете добре. Не се опитвайте да надскочите възможностите си и да правите неща, които са рисковани или опасни. Целта на тези съвети е да ви държат далеч от травми. Повярвайте ми, не искате да сте с контузен крак, когато трябва да извървите пеша 30 километра.

За бойна подготовка с оръжие, може да разчитате на няколко варианта. Първо преминете курс за безопасна работа и употреба на огнестрелно оръжие. После може да отидете на по-специализирани курсове, като стрелба с автомат „Калашников“, стрелба със снайпер и т.н. Тези курсове ви дават само базова подготовка относно безопасността и възможността ви да използвате оръжието, но няма да ви научат да водите реален бой.

Ние предлагаме специализиран курс за бой в градска среда, в който ще научите как да използвате оръжието в реална ситуация и как да успешно да водите бой, ако ви се наложи. Освен това, силно препоръчвам посещението на еърсофт (airsoft) военни игри. Чрез тях ще участвате в множество престрелки и ще изградите в себе си полезни навици, които ще са ви от ползва при евентуална истинска престрелка. Този тип тренировки повишават адреналиновия праг и ако някога ви се наложи да изпаднете в такава ситуация, няма да изпитате адреналинов шок, да ви треперят ръцете, да загубите финната си моторика и да получите „тунелно зрение“.

Умения за първа помощ

Овладейте някои основни техники за оказване на първа помощ. Може да се окажете в ситуация в която вашите умения биха могли да спасят човешки живот или пък да трябва сами да си помогнете. Трябва да знаете как да реанимирате човек, как да спрете кръвотечение, как да правите сърдечен масаж и изкуствено дишане, какво да правите при изкълчен глезен, счупена кост, откъснат крайник, обгаряне или ухапване от змия.

Повечето, може да научите на курсовете организирани от БЧК, които по принцип са задължителни за получаване на шофьорска книжка. Наблегнете на това да се научите да поставяте турникет, да правите правилно превръзка, да обездвижвате крайник или да направите шина. В допълнение, може да разпитате инструктора за първоначално третиране на огнестрелни или порезни рани и да се научите да шиете с хирургическа игла. Поинтересувайте се и от антибиотиците или други лекарства и кремове, които ще са ви необходими за третиране на типични за военни действия наранявания.

Психологическа подготовка

В хода на военните действия може да се наложи да правите неща, които са крайно смущаващи и обикновено неприемливи. Обикновено са физически, но след които психологически ще се чувствате крайно дискомфортно. Съхранението на живота, губи смисъл без съхранението на психологическо ниво.

Събитията, средата, самотата и метеорологичните условия биха могли лесно да ви пречупят, ако сте без подготовка. Когато това стане, трябва да се съвземете възможно най-бързо и да започнете да планирате, как да излезете от ситуацията, в която се намирате. Елитните войници се отличават, не само с точността и издръжливостта си, но най-вече с тяхната психическа устойчивост в резултат на правилната психологическа подготовка, която не им позволява да паднат духом и им дава сили да продължат напред, към изпълнение на задачата си.

Помислете си предварително за възможните сценарии, които могат да се случат и ги приемете. По време на бойни действия ще се сблъскате със страх, паника, самота, отчаяние, мъка, ярост, вина. Може да убиете, да загубите близки, приятели, роднини, може да ви се иска да убиете всеки враг с цената на собствения си живот, може да поискате да умрете, само и само да се свърши всичко това, може да се чувствате виновни, за това, че не сте били при близките си, за да им помогнете.

На вас също може да се случи или да ви се наложи да убиете по време на война. Ако вие сте предпазили себе си и семейството си, приемете, че сте направили всичко което е трябвало, за да стигнете живи до края на войната. Ако изборът ви е да убиете или да бъдете убити – не се колебайте. 

Може да се окажете съвсем сами в гората, да не знаете къде е семейството ви, да изпитате самота и отчаяние. Ако ви се плаче спрете и поплачете, излейте това, което ви тежи, след което се мобилизирайте и продължете. Важното тук е да не се предавате.

Някои хора няма да са около вас. Не е ваша вината. Всеки сам взема решения и има отговорността за запазване на собствения си живот, за своите действия или бездействия. Вие не сте Батман, Супермен или Жената Чудо. Нямате супер сили, нито задължението да пазите животите на всички. Ако сте живи, това е в резултат на вашата подготовка, решения и донякъде късмет или съдба.

Ако някой друг не се е подготвил и няма вашите знания и умения, има голям шанс да не премине през конфликта по начина, по който ще го направите вие. Най-доброто, което може да направите за хората, които познавате и обичате е да поговорите с тях по темата или да им подарите едно копие от книгата „Пълен наръчник за оцеляване по време на война“ и да им препоръчате да я прочетат.
Пълно ръководство за оцеляване по време на война