Курсове за военна подготовка и военни спортове

Какво ще правите, когато започне война? Нищо не можете да направите. Всичко, което е трябвало да направите, е трябвало да го направите още в мирно време. Започнат ли събитията, вече сте закъснели. Подготовката се прави сега. Запасяването се прави сега. Тренировките се правят сега.

В една критична ситуация човек не се издига до нивото на собствените си представи за изключителност, а пада до нивото на базовата си подготовка. Човек, който гледа много филми за военни действия, си въобразява, че и той ще направи същите неща, и си създава фалшиви илюзии, че е подготвен и може да действа. Всъщност ще действа така, както е обучен, а той не е обучен никак и при реална ситуация ще изпадне в паника, ще трепери и ще е напълно неефективен. По време на паника се появяват ирационални мисли и ирационални действия, които само могат да доведат до фатален край.

паника войник, адреналинов шок

Когато човек изпадне в критична ситуация, тялото реагира еднотипно. Задстомашната жлеза изхвърля голямо количество адреналин в кръвта, който свива периферната кръвоносна система. Когато изпаднете в адреналинов шок, може да усетите свиване в стомаха, тъй като цялата налична кръв се пренасочва към трите най-важни органа – мозъка, сърцето и белите дробове. Появява се тремор. Вие вече не можете да управлявате фината моторика и не можете да правите фини движения, губите периферно зрение, появява се тунелно зрение и усещате слабост в крайниците.

Хората, които се подготвят за такива ситуации, се стремят да повишат прага на адреналиновия шок. Колкото повече тренирате дадена ситуация, тя все по-малко ви изненадва и не изпитвате изненадващ адреналинов шок. Така ще може да действате по-адекватно и по-прецизно в ситуацията. За това тренировките трябва да са максимално близки до реалността и до ситуация, в която вие наистина може да попаднете.

На помощ може да ви дойдат ходенето на пейнтбол или еърсофт (страйкбол). Това са военна игра и военен спорт, които симулират реални бойни действия срещу други играчи. Оръжията използват боядисващи топчета или 6 мм пластмасови топчета, които до голяма степен са сравнително безопасни при спазване на правилата. Този спорт ще ви даде различна перспектива на това, просто да умееш да стреляш с оръжието по статични мишени.

При еърсофта, съществуват много и различни групи, които играят на различни терени – в гора, строеж, изоставени заводи и военни поделения, летища и дори в цели села. Няколко пъти са се провеждали и големи игри, в които се симулират реални бойни действия на голяма площ и с участието на стотици играчи.

Аз лично се занимавах с него около 15 години и забелязвам огромна разлика в поведението си преди и сега. В началото бях „герой“ и целта ми беше да убия колкото може повече от „лошите“, което водеше до това почти всяка битка да бъда сред „убитите“. По-късно се научих да лежа и пълзя повече, да бъда по-незабележим, по-тих, да обхождам врага, да стрелям рядко, за да не си издавам позицията, и то само когато съм сигурен в успеха. Сега почти винаги оцелявам до края и поради тази причина имам в пъти повече успешно отстранени противници. В реални условия се случва същото. Без специална подготовка много хора ще се учат емпирично, по метода „опит – грешка“, но за разлика от военните игри, на война грешката е само една – без право на нов опит.

Такива тренировки повдигат нивото на адреналиновия праг и когато влизате в престрелка, за вас това вече ще е позната ситуация, ще можете да разсъждавате, без тялото ви да изпада в паника на инстинктивно ниво. Изграждането на правилен динамичен стереотип и психическа нагласа зависи от тази подготовка.

Освен това може да посетите, най-различни курсове, които да ви дадат знания и изградят правилни навици и модел на поведение, които да ви бъдат полезни в една военновременна обстановка, независимо дали сте участник в бойните действия или сте цивилни гражданин.

Ето и част от курсовете, които предлагаме:

Тактическа подготовка с оръжие

 • Принципи на боравене с оръжие и безопасност
 • Упражнения за стрелба в статични и динамични положения
 • Противодействие и блокиране на оръжието
 • Действия в близка и пределно близка дистанция

Първа долекарска помощ и екстремална медицина

 • Поддържане на живота на хора с травми и заболявания
 • Медицински техники за хора без медицинско образования
 • Помощ на пострадали в катастрофи, кризи и заболявания
 • Организиран съвместно с Български Червен кръст

Основи на радиовръзката – базов курс

 • Принципи на действие на радиовръзката
 • Видове радиостанции и условия за използване
 • Организация на връзката при движение в зони със слаб сигнал
 • Способи за защита на разговорите и радиодисциплина

Бой в градски условия

 • Работа с оръжие в градска среда
 • Превземане и прочистване на сгради
 • Щурмуване на стая / обезопасяване на ъгли
 • Работа с и срещу ръчни гранати

Следващи дати на провеждане на курса: 06 април (четвъртък) или 08 април (събота) 2023 г. от 9:00 ч. до 18:00 ч. Обедна почивка: 13:00 ч. – 14:00 ч. Специална намалена цена 170 лв.
За повече информация НАТИСНЕТЕ ТУК

Безопасност на ежедневната дейност

 • Курс „Активен стрелец“ – какво да правите ако попаднете под обстрел у дома, във входа, на улицата, в университета, на работа, в заведение или места за почивка. Практически занятия в обстановка, максимално близка до реалната.
 • Курс „Неизбежна самоотбрана за граждани“ – Правила за адекватна и правомерна, въоръжена реакция на възникнала заплаха и предотвратяване на настъпването на неблагоприятни последици от това.
   
 • Курс „Самоотбрана за граждани“ – основи на личната безопасност; разпознаване на заплахи; психологическа подготовка; правни аспекти на самоотбраната; специализиран ръкопашен бой; самоотбрана за жени и деца; медицинска подготовка;

Цена на всеки курс 239.90 лв.  | Цена за всичките седем курса в пакет: 1399,30 лв.  

Курсовете се провеждат съгласно график или се организират извънредно при събиране на група от поне десет желаещи. Информация за курсовете и да заявите желание за участие на телефон 087 80 20 500. В зависимост от графика или от събраният брой желаещи, ще ви уведомим за датите на провеждане. За записване в списъка на чакащите се заплащат 20% (47,98 лв.) предварително остатъка се заплаща в дните преди датата на самия курс.

И не забравяйте, може да получите всички знания за подготовка и оцеляване по време на война, само срещу 35,90 лв. Книгата може да носите навсякъде със себе си и имате достъп до информацията в нея, дори и да няма ток и Интернет. Над 3000 полезни съвета, които могат да спасят живота ви, ако бедствието се случи.