Какво съдържа раницата за оцеляване при спешни случаи

Съвеременият живот ни е изнежил до толкова, че ни е направил почти непригодни да оцелеем няколко дена без подслон навън. Ходим навсякъде с автомобил и градски транспорт, на най-много няколко часа влизаме в затворени помещения, заобиколени сме с всякакви инструменти, които улесняват живота ни и… почти всички те работят на ток. Когато се случи голяма авария, както 3-те дена в Ню Йорк без ток, виждаме колко сме безпомощни пред всякакви бедствия и катаклизми.

Без ток и подслон можем да останем и при множество природния явления като наводнения, пожари и разрушителни земетресения. Без ток и подслон може да останем и при предизвикани от човека катастрофи, като бунтове, метежи и война.

Понякога оставането в рамките на собствения дом е съпроводено с огромна опасност за здравето и живота ни и просто трябва да излезем и да се отдалечим максимално. Но как да тръгнем без документи, лекарства, пари, вода, храна, дрехи, отопление и така нататък. Не винаги имаме време да съберем най-важният багаж. представяте ли си да събирате всичко необходимо, докато се случва земетресение и сградите падат?! Или да излезете навън само с дрехите на гърба и сградата да рухне. Спасили сте живота си и това е чудесно, но през зимата това леко облекло, липсата на лекарствата и парите ви, може да постави здравето и живота ви в нова опасност.

Може и да си мислите, че спасителите ще се погрижат за вас, но когато става въпрос за мащабно бедствие, те по-скоро ще се занимават с това да помогнат на тези хора, които се борят за живота си под разрушенията. В такива моменти на помощ идва раницата за спешни случаи или още наречена раница за евакуация.

В момента в който живота и здравето ви са застрашени вкъщи, просто вземате предварително подготвената раница и излизате. Раницата ви трябва да покрива няколко конкретни нужди, които ще изпитате в следващите дни и да позволи автономното ви оцеляване за поне 72 часа.

Преди години имаше инициатива на българското правителство за раница за оцеляване във всеки дом и всяко семейство, но тя така и не беше реализирана и въпросът е оставен за решение на самите граждани. Тази раница, трябва да покрива всички възможни варианти на бедствие, които могат да се случат във вашият регион, включително и война.

Упоменаваме изрично военните действия, защото макар и по същество съдържанието на раницата да е едно и също при всички варианти, то при война има едно много важно условие: цвета на раницата да не е камуфлажен, маслено зелен, пясъчен или какъвто и да е цвят наподобяващ военна екипировка. С такъв тип оборудване, войниците могат да ви помислят за участник в бойните действия и раницата за оцеляване да стане причина за вашата гибел.

Изберете обикновена гражданска раница, като второто важно условие е, тя да е лека. Ще носите над 100 предмета в нея. Дори всеки от тях да тежи само по сто грама това са над 10 килограма. няма нужда и самата ви раница да тежи 3 килограма (колкото средна палатка).

За да се движите почти свободно, да не се изморявате и да имате възможност да маневрирате бързо, ако се наложи да бягате, пълзите или да се криете, раницата ви не трябва да надвишава 13-15 килограма за мъжете и 10-12 килограма за жените. Оптимално тегло на готовите раници, би било 8 кг. за мъже и до 5 килограма за жени. Разбира се при правилна оптимизация на нещата вътре, може да постигнете и 3-4 килограмова раница, съдържаща всичко необходимо за оцеляване за 3 дена.

Преди да започнете да купувате и събирате комплекта, трябва добре да планирате за колко време трябва да ви послужи раницата за оцеляване. Минимумът е 48-72 часа, т.е. да можете да преспите поне две нощи на открито, докато намерите нов подслон.

Ако се измъквате от град, който е блокиран от военни действия, трябва да знаете къде отивате и за колко време ще стигнете до там пеша. Ако убежището ви е на 2 дена път, планирайте раницата си за 3 дена, ако смятате пеша да преминавате граници, планирайте провизии и материали за седмица. Ако смятате да останете в гората неопределено време, трябва да предвидите палатка, спален чувал, средства пречистване на вода и за лов и риболов. Колкото по-дълго трябва да ви служи раницата за спешни случаи, толкова повече неща трябва да съдържа и толкова по-тежка става. Колкото по-тежка е, толкова по-трудно ще ви бъде да я носите с вас през гората.

Много хора смятат, че по време на война най-безопасно ще е за тях да отидат в планината и да живеят на слънчева полянка, докато няколко години военните си повоюват. Това е наивно-романтична представа, поради няколко причини.

Първо, в природата могат да оцелеят дълго само изключително издръжливи и добре подготвени хора, които са физически здрави и психически устойчиви. Каквото и да е разболяване на полянка в гората ще ви остави там, без никаква възможност за медицински грижи или помощ.

Второ, дори ловци с пушки, добре познаващи района в който ловуват не винаги се връщат с улов. Нищо не ви гарантира, че вие без оръжие, само с капани или ловна прашка ще успявате ежедневно да намирате нещо за ядене. По-скоро шансовете са да гладувате и с всеки изминал ден да ставате все по-изтощени и бавни, което още повече ще намалява шансовете ви да хванете храна.

Трето, природата освен красива е и опасна. Резките промени в температурата могат да ви разболеят, студен дъжд и сняг могат да ви разболеят, мръсна вода може да ви разболее, ухапвания от насекоми могат да ви разболеят, освен това можем да добавим животните като змии, вълци, мечки, които могат направо да ви убият. Без солиден покрив, стени и контролиран климат, буквално ще сте оставени на милостта на природата. Всяка гръмотевична буря може да ви е последна. Живота на палатка в гората не е опция.

Сблъсъка на съвременния човек с природата, трябва да е само в рамките на времето в което се придвижва от едно вече опасно място до ново безопасно населено място. Целта ни е да стигнем до хора. А ако вече сме в града, да останем при хората.

Трябва да имаме ясна представа какво ще правим и къде ще отидем. Това значително ще редуцира броя на сценариите и ще намали броя на предметите в раницата, а от там и теглото ѝ, правейки я по-лека, по-удобна и маневрена, което значително ще повиши шансовете ви за оцеляване.

Какво трябва да съдържа една раница за оцеляване?

Базов набор от най-важни индивидуални неща. Това биха били лични документи (паспорт и медицински документи), живото поддържащи и лекарства за хронични болести, пари, други ценности, някакво гражданско средство за самозащита (нож, лютив спрей, електрошок), сигнална свирка и тоалетна хартия. Като екстри тук може да добавим флаш памет със сканирани всички документи – нотариални актове, дипломи за завършено образование, медицински документи и всичко, което е важно за вас и ключове от всичките ви имоти.

Хидратация и изхранване

Водата е най-важното и най-тежко нещо, което трябва да вземете. Три и дори пет дена ще издържите без храна, но без вода ще се окажете в жестоко затруднение. Може да вземете най-обикновена бутилирана минерална вода, а след като ви свърши водата, да използвате бутилката, за да я наливате от чешми по пътя. Ако пътя ви минава през гори и полета, чешмите може и да не са опция. За това трябва да имате едно, няколко или всички от изброените – метална манерка, филтрираща бутилка за вода, филтрираща сламка, хапчета за пречистване на вода.

Водата наливайте от бързо течащи ручеи и реки, избягвайте застояли води. Винаги филтрирайте и преварявайте водата преди употреба или филтрирайте и пречиствайте с хапчета. Внимавайте когато пиете от току що налятата филтрираща бутилка в устата ви да не попадат нефилтрирани капки от външната страна на бутилката. Най-малко от всичко искате да се тръшнете безсилни и обезводнени от дизентерия в средата на нищото.

Както казах, може и без храна, но ако можете да се подготвите, защо да не го направите. Трябва да имате два вида храна – готова, която не изисква термична обработка и такава която изисква минимална обработка/готвене. Примери за първата са: сникърс, солети, бисквити, вафли, вакуумирани ядки, сухари, чипс, шоколад и бонбони. Тях може да ги ядете в началото на всеки ден и по време на преходите, тъй като са предимно въглехидрати и ще ви дадат енергия. Може да хрусвате по няколко солети, когато прегладнявате.

Топлата храна е причина да си запалите огън. Тя повдига духа, стопля ви тялото и се приема значително по-добре, особено вечер, когато става студено и самотно. Можете да вземете всякакви дехидратирани храни, които се продават в туристическите и спортните магазини, но аз силно бих препоръчал инстантните спагети и супи на прах. Те са значително по-леки и евтини. За сравнение, една порция дехидратирана храна струва почти 10 лв., а една супа Маги е около лев и дава две-три порции супа. Разликата в теглото е приблизително същата 9:1. Приготвянето на спагетите или супа отнема от 5 до 10 минути.

Трябва да вземете кафе за ободряване и енергия и чай за стопляне. Базови подправки като захар, сол, червен и черен пипер също вършат работа. Кетчуп и майонеза в пакетчета, в съчетание с овкусено с подправки дивечово месо, също ще ви се услади.

Запазване на топлина и пренощуване

Раницата ви трябва да съдържа неща с които да се стоплите или с които може да си изградите подслон. Малка палатка и спален чувал са силно пожелателни, но те неминуемо ще покачи теглото и обема на раницата ви. Като алтернатива може да използвате аварийно фолио. Освен че не пропуска вятър и запазва затопленият въздух около тялото, фолиото не пропуска вода и дъжд и може да бъде ползвано като: изолатор между вас и мократа земя, като изолация на изграден навес, завиване, изграждане на импровизирана палатка с паракорд или въже и армирано тиксо (гофре).

Човек губи 80% от топлината си през главата, за това е важно да вземете и подходяща шапка. Ръкавици и допълнителен чифт сухи чорапи също са задължителни, а ако имате възможност за малко екстри, може да си купите и загряващи паучове за ръкавици и за крака. При разчупването им те започват да излъчват приятна топлина за определен период от време. Подходящи са за стопляне на измръзнали ръце и крака.

Зазапалване на огън ще са ви необходими кибрит, запалка или някакъв вид огниво. Бих препоръчал и трите. Паленето на огън само с огниво е трудно и дори глупаво, ако имате време да се подготвите и да вземете кибрит. Все пак наличието му е необходимо, тъй като кибрита може да се намокри (при дъжд или преминаване на река), а запалката да се счупи.

За да предпазите нещата, които трябва да останат сухи, ако преминавате дълбока река например, може предварително да ги сложите в презерватив и да го завържете. Това важи и за документите и за подпалките, ако носите прахан или парчета вестници.

Аптечка

На първо място вземете лекарствата, които пиете за хронични болести. Следващите важни неща са продукти за третиране на наранявания и кръвоспиращи. Трябват ви гумени ръкавици, памук, спирт, стерилни марли, бинтове, ластични бинтове, турникет, гумена лента за пристягане, обезболяващи, противосъсирващи препарати, хирургически игли и конци, лейкопласт, ножичка, спринцовка и игла, по възможност и скалпел или бръснарски ножчета.

Следват противогрипни препарати и такива за сваляне на температура, термометър и задължително широкоспектърни антибиотици, включително и антибиотик на прах за третиране на рани. Едно просто одраскване, без необходимото третиране, може да се превърне в гангрена. Различни кремове за кожни проблеми и възпаления, за стави и травми, и за бързо зарастване на рани, също биха били полезни.

Светлина

Лед фенерчета и лампи, челници и батерии за тях ще са ви 100% необходими. Най-добрият вариант не е да носите 20 батерии, а да имате пауър банк батерия съчетана със соларен панел. Така може да зареждате преносимата батерия от слънцето, а после от нея да зареждате електронните си устройства. Трябва да дублирате този източник на енергия със батерия с манивела, с която може да генерирате енергия и през нощта. Продават се такива фенерчета с манивела, но с батерията с манивела си гарантирате зареждане на всяко устройство, което се зарежда, чрез USB.

Комуникации

За да сте в час с инструкциите от властите, трябва да имате портативно радио. Ако сте повече хора, може да се наложи да се разделите временно, за да потърсите вода, да проверите път или да потърсите помощ за пострадал от групата. В такъв случай е добре да имате в раницата си за оцеляване и комплект мобилни радиостанции.

Ориентиране

Наличието на хартиена карта на държавата и карта на района, в който живеете, ще ви помогне да изберете или следвате маршрут към по-безопасно място или към вашето убежище. Компас и линийка, в съчетание с картата, ще ви помогнат да се ориентирате, ако се загубите, както и да изчислите разстоянията и времето за придвижване от една точка до друга. Така ще може да си поставяте реалистични цели и ще може правилно да определите времето и локациите за пренощуване.

Други

Раницата за оцеляване би могла да съдържа още над 50 други предмета: инструменти, посуда, хигиенни материали и дезинфектанти, средства за защита и лов, дрехи, и най-различни екстри, които могат да ви помогнат във всякакви ситуации.

Такива са: празна бутилка от минерална вода, система за хидратация, метално канче, касерола за готвене, фолио за готвене, еднократни съдове и прибори, манерка с алкохол, резервен нож, мулти инструмент, гъвкав трион, въже, паракорд, армирано тиксо (гофре), термо фолио, дъждобран, спален чувал, подложка за сън, надуваема възглавница, микрофибърна кърпа, сухи чорапи, резервни дрехи, шапка и шал, репеленти, слънчеви очила, водоустойчиво фенерче, батерии, линийка, тефтер и молив, вакуумни пликове, свински опашки, маркер, чували за боклук, свирка, бинокъл, дезинфектанти, гумени ръкавици, карабинер, сапун, шампоан, четка и паста за зъби, мокри и сухи кърпички, дамски превръзки , тампони, презервативи, безопасни игли, игла и конец, сигнално огледалце, вакуумна помпа за изтегляне на отрова, прахан, спиртни кубчета, разпалки, газов котлон, риболовни такъми, военна прашка, оловни топчета

Най-пълната информация за това какво трябва да съдържа една раница за евакуация, може да намерите в книгата „Пълно ръководство за оцеляване по време на война“. В края на книгата ще намерите и чек лист, по който може да проследите и отбележите всички предмети с които вече разполагате и да знаете, какво още ви остава или да сверите, дали не пропускате нещо.

Книгата може да поръчате на телефон 087 80 20 500 или от тук: