Поддържане на автомобила в постоянна готовност

Ако имате кола, приемете за стандарт да не допускате нивото на горивото да пада под половин резервоар. В идеалния случай ще го държите винаги пълен. Това ще ви бъде от полза при всяка извънредна ситуация – както глобална, така и местна. В случай на война, горивото ще стане дефицитна стока. Бензиностанциите може да затворят, горивото ще се изчерпи бързо, а могат и да станат цел за нападение от местния криминален контингент. Ако имате възможност, съхранете допълнително гориво в туби някъде извън дома си.

Следете за техническото състояние на автомобила си, ако ще разчитате на него в екстремна ситуация. Изправният автомобил може да ви спаси живота. Почти всичко, което засегнахме досега, дори не е подготовка за извънредна ситуация, а по-скоро полезни навици, които е добре да имате дори и в обичайния живот, за да имате повече увереност.

Правилният начин да се измъкнете с автомобил от града, е, още при първите взривове или новина за удар да вземете спасителната си раница и семейството, да се качите на колата и да тръгнете веднага. Новините може да изгледате и в някой по-малък град или село, а и в първия час журналистите ще повтарят едно и също, без да има никаква яснота или допълнителна информация. Не си заслужава да губите време, за да чуете нещо, което може да разберете в детайли, когато сте на безопасно място.

Часове след първото военно събитие военните ще поемат контрола над изходите на всички градове. Ще бъдат организирани блок постове и въведен пропускателен режим и филтрация на населението. От този момент нататък излизането от града с автомобил ще става все по-трудно, но все още не невъзможно. Мъжете между 18- и 60-годишна възраст, които са военно задължени, ще бъдат сваляни от автомобилите. Автомобили 4х4 и камиони може и вероятно ще бъдат законно конфискувани в полза на армията.

Обозначете автомобила си с бяло знаме, сложете надписи „Деца“ на прозорците и т.н., за да укажете, че не сте военна цел. Това няма да гарантира 100% сигурността ви, но може човешкото в нападателите да проговори и евентуално да не ви обстрелват.

багажник с провизии за оцеляване

Автомобилът ви трябва предварително да е оборудван и подготвен. Няма да имате време да разпечатвате надписи, да шиете знамена и т.н. Най-добре е в багажника си винаги да имате една туба с 10 л. вода, голяма пластмасова кутия с капак с трайни хранителни продукти за 3-5 дена, палатка, спални чували, малка туба с допълнително гориво, резервни дрехи и обувки, одеяло, лопата, фенери, копие на ключове на всякакви извънградски имоти и всякакви неща, които смятате, че може да са ви необходими. Може да държите в нея и основната си раница за евакуация.

Всичко това не трябва да надвишава 1/3 или най-много половината от обема на багажника ви.

Ако имате мерцедес и жигули, изберете да тръгнете с жигулито. Не само че ще издържи на по-тежки условия и по-лесно се ремонтира, но и с нея ще бъдете по-незабележими. Нов, лъскав и луксозен автомобил със сигурност ще привлича вниманието и ще искат да ви го вземат. Ако нямате друго превозно средство, върху черния си матов цвят напишете с бяла боя „ДЕЦА“. После ще го пребоядисате. По-евтино е, отколкото да загинете.

Ако взривовете започнат в 4:00 сутринта, в 4:10 трябва да сте натоварили семейството си и спасителните раници в колата и да сте тръгнали. Ако изчакате само 30 – 40 минути, толкова много хора ще са тръгнали да се изнасят от града, че може да бъдете напълно блокирани в него. Ако се забавите с час, по-добре оставете автомобила и помислете за алтернативни изходи. Ако останете блокирани в града, може да използвате количеството гориво в резервоара като разменна монета за получаване на храна, вода, лекарства или оръжие.

Информацията представена тук е възможно най-базова и цели да ви даде предварителна представа за това какво трябва да направите, ако ще разчитате на личния си автомобил за евакуация от населено място в случай на война.
Всичко което трябва да знаете, ще намерите на страниците на книгата „Пълно ръководство за оцеляване по време на война“. Купете копия, както за вас, така и за хората на които държите. Тази информация ще обогати познанията ви и може да спаси, както вашия, така и живота на близките ви.