Подготовка на градско жилище за военновременен период

Най-добрия начин да оцелеете по време на война, е изобщо да не участвате в нея. В ситуация на „заплашителен период“ най-доброто нещо, което може да направите, е да изтеглите всичките си пари, да ги обърнете в злато или някоя твърда валута, да си вземете дълъг отпуск и да заминете на почивка, заедно със семейството си, в някоя държава, която няма да бъде въвлечена веднага или никога в преки военни действия.

Разбира се, да станете бежанци още преди да е започнала войната, невинаги е възможно, затова препоръчваме тристепенна подготовка за оцеляване по време на война. Тя включва подготовка на жилището или мазето ви за дълъг престой, подготовка за напускане на населеното място и подготовка на безопасно убежище извън зоната на конфликт.

Подготовката за война, или други извънредни събития, трябва да става, когато времената са спокойни и градът води обичайния си живот. Трябва да имате храна и вода за минимум месец, независимо къде живеете и каква е моментната политическа и военна обстановка.

Желателно е запасите ви да са достатъчно питателни и да не отнемат много място. Не трябва да забравяте и пригодността на храната. Ако в обикновено не ядете „Русенско варено“ или „Патешко месо в песто“, не бива да напълните всички шкафове с тях. Винаги трябва да избирате такива хранителни продукти, които може да използвате както в извънредна ситуация, така и в обичайния си живот.

Трябват ви трайни продукти, за чието съхранение няма да ви е необходим хладилник. Опакованите макаронени изделия могат да издържат години, ако опаковката не бъде нарушена. Консерви, които да са ви по вкуса, пастет, компоти, опаковани печива, като кроасани, вафли, бисквити, мед и бонбони. Не забравяйте сол, захар, олио и брашно.

Най-важното от всичко е питейната вода. Възрастен човек изпива средно по два и половина литра на ден. На месец това са 75 литра. Да съхранявате такова количество вода в апартамент, може да се окаже трудна задача за някои хора. За това най-простото решение ще е филтрираща кана, която работи без електричество. По време на военни действия водоподаването може да бъде прекъснато, но винаги може да вземете вода от естествени източници и да я филтрирате.

Запасите ви не са само застраховка, но трябва да са полезни в живота. За удобство може да вземате от тях, а после да възстановите използваното. Така продуктите винаги ще са в срок на годност. Важното е да си записвате какво сте взели оттам, и при следващото ходене в магазина да го купите отново.

Понякога да се запасите с важни и трайни продукти, е не лоша инвестиция. С течение на времето заради инфлацията, всички продукти поскъпват. Ако купите повече трайни продукти и препарати предварително, във времето, в което ще ги ползвате, те ще струват съществено повече. Ако направите покупка за някаква сума, няма да умножите парите си, но ще съхраните тяхната стойност.

Защо да купуваме продукти по-рано, а не отидем да си ги купим, когато стане нужда. Замислете се и отговорът ще стане очевиден. Паниката, дори когато няма реална опасност, опустошава рафтовете, а какво остава ако опасността е истинска. Банално, но може и да няма необходимите ви продукти или да плащате за всичко десетократно по-скъпо. Защо да не помислите за това по-рано. Запасете се за минимум месец или дори повече. Помислете не само за себе си, а и за близките, дори и да не живеете заедно. В извънредни ситуации храната е една от най-нормалните валути.

Първото нещо, което трябва да направите вкъщи, ако започне война и сте си у дома, е да залепите стъклата на прозорците по диагонал с широко тиксо. Това се прави, за да не се разлетят стъклата навътре от ударната вълна на падащите бомби и снаряди. Добавянето на залепен или закован плат върху рамката, допълнително ще обере вибрациите на ударната вълна и няма да позволи рязкото изхвърчане на стъкла навътре в стаите. Това може да ви предпази, ако взривът се случи на някакво разстояние от сградата, и дори може да помогне за спирането на осколки, които могат да наранят някого вътре.

Едно от местата, където хората могат най-сигурно и най-дълго да оцелеят, са мазетата в сградата, в която живеят. Ако усещате, че наближава нещо лошо, докато все още има ток и вода, запасете се с вода, храна, дрехи, матраци и оборудвайте мазето си, така, че да може да преживеете известно време в него. Може да се наложи да изкарате дори няколко месеца там.

Първоначално заключете провизиите във вашето мазе, а когато се пренесете там, ги преместете в най-отдалечените и хладни помещения. Запасете се с хигиенни средства. На жените задължително ще им дотрябват превръзки. По възможност, снабдете се с генератор за ток.

В голяма сграда, когато започнат събитията, най-вероятно няма да сте сами в мазето. По време на война ще има глад и стрес. Взаимната помощ ще е от решаващо значение за оцеляването на цялата група. Ако не делите храната си с тези, които се намират там, ако не участвате в разпределението на задълженията – кой се занимава с водата, кой с храната, кой с охраната – няма да ви се получат нещата. Трябва да изберете отговорник, който да се занимава с разпределянето на храната и хуманитарните помощи, независимо от коя страна са доставени. Убедете се, че поне един човек има обхват за мобилна връзка или интернет. Ако се криете в мазе или в дома си, задължително напишете с бяла боя, че там има „ХОРА“, „ДЕЦА“ или „ПЕНСИОНЕРИ“.

Наличието на оръжие и възможността ви да го ползвате ще ви помогне не само в извънредна ситуация, но и в нормалния живот. Дори не говоря за нелегално, полу-легално огнестрелно оръжие или гладкоцевна ловна карабина. На първо място това са законните граждански средства за самоотбрана.

Едни от добрите средства за самозащита са лютивите спрейове. Купете си няколко и се научете да ги ползвате. Винаги носете спрей със себе си, независимо каква е ситуацията на улицата. Важно е да запомните, че гражданските средства за самозащита са предназначени за използване срещу невъоръжени лица или въоръжени с подръчни материали лица. С други думи – срещу гамени, неадекватни и лошо организирани грабители и престъпници. Дори не си помисляйте да го използвате срещу войници или други добре въоръжени лица. Те имат значително преимущество срещу вас. Освен това са повече и добре организирани.

Запасите в градските жилища са ограничени до определен период, след това трябва да действате според ситуацията, за да оцелеете за по-дълго. В книгата „Пълно ръководство за оцеляване по време на война“ ще намерите полезна информация, както за необходимите продукти, хигиенни материали, лекарства, средства за отопление, така и информация за това какво би трябвало да съдържа едно извънградско стопанство, което да може да ви изхранва самостоятелно в продължение на години. Препоръчваме ви да я закупите за вас и за най-близките ви хора, чийто живот и здраве са ви скъпи.